About Me

My photo
Simple me. Less talk in reality but talk a lot in my head.

Sunday, 27 November 2011

#46

I MISS THEM BADLY ! T.T

Ameera

Nabeela

Fayyad

Aimi

Fitri

Dah tu je :P

Thursday, 24 November 2011

#43

Semuanya bermula ketika aku mengemas ruang belajar aku tadi .
Secara tiba-tiba , aku terimbas kembali kenangan aku sewaktu zaman persekolahan dahulu .

2000 - Aku mulakan hidup aku sebagai seorang pelajar di Tadika . Banyak benda yang aku dah buat masa tu . I dance . I found new friends . Mula mengenal dunia . Banyak lagi . 
2001 - Darjah satu . Masih kecil lagi . Tak tahu apa-apa . Berasa bangga apabila mendapat 100% dalam Mathematics ketika peperiksaan akhir tahun . 
2005 - Di Sekolah Rendah Agama Sri Pantai , waktu UPKK . Result memang baik sangat . Banyak A . Alhamdulillah . 
2006 - UPSR + UPSRA . TENSION ! Nasib baik result tak teruk sangat . Banyak A .
2007 - Ketika ini , aku mula mengenal dunia . Suasana belajar mula berubah . Tingkatan 1 . I met new friends + teachers again . Pada tahun ni , aku mula jadi pengawas ketika dihujung tahun . 
2009 - PMR ! Again . Tension ! Tiga tahun jadi pengawas . Alhamdulillah , tak teruk sangat result . Tidak ada A , tidak ada D , tidak ada E dan tidak ada G . 
2010 - Tingkatan 4 . Ambil aliran SCIENCE TULEN . Rasa menyesal pun ada juga . Tapi tidak mengapa , belajar dari kesilapan . Masih ingat lagi , 20 March 2010 , sekolah aku dijemput untuk membuat persembahan lakonan dekat hotel sebelah Mid Valley and I was like "Woww !! Macam mimpi je !" . And then , again , sekolah aku dijemput sekali lagi oleh The Star *surat khabar* untuk membuat persembahan sekali lagi . And it was a day after my birthday . On Aug12 . Hadiah terbaik yang pernah aku dapat . Pada Aug19 , muka kami yang membuat persembahan keluar dalam akhbar The Star . Rasa nak menangis je . And again , before my final exam , sekolah aku dijemput sekali lagi untuk membuat persembahan lakonan tersebut buat kali ketiga di universiti *tak ingat kat mana* . Tapi , kami terpaksa menolak sebab exam . And I was a bit down at that time .
2011 - My final year in school life . Tingkatan 5 . SPM . Macam-macam benda yang berlaku tahun ni . Terasa semua benda yang aku buat pada tahun ni merupakan perkara yang terakhir yang aku akan lakukan . Dan ketika inilah aku teringat macam-macam benda . Bermula tahun inilah aku mengenal apa erti CINTA . Bermula tahun inilah , aku mengenal erti PENGHARGAAN . Bermula pada tahun inilah , aku mengenal erti BENCI . Bermula pada tahun ini jugalah , aku mengenal erti KEHIDUPAN SEBENAR . Realiti . Belajar menerima hakikat , dan banyak lagi . Now , tinggal dua subjek lagi untuk mengakhiri zaman persekolahan ini . I feel like crying . In the same time , I'm happy . No more babbling from teachers . 

That's all . Thank you sebab MENGINTIP BLOG yang tak seberapa ni . Sorry , post kali ni BOSAN sangat .

Monday, 14 November 2011

#41

Cari olehmu akan sahabat,
Yang boleh dijadikan ubat.

Cari olehmu akan kawan,
Pilih segala orang setia kawan.

Petikan gurindam di atas menjelaskan kepentingan memilih sahabat . Huraikan pendapat anda tentang ciri-ciri sahabat yang baik .

   Pada milenium ini , kita sedar akan masalah yang telah dihadapi oleh negara kita . Dengan perlakuan negatif remaja yang semakin berleluasa , perkara ini telah membimbangkan pelbagai pihak . Terutamanya , masyarakat setempat . Bukan sahaja di negara kita malahan soentaro dunia . Sudah lama kita meniti dari bibir ke bibir kes tidak bermoral dalam kalangan remaja moden ini . Jadi , pemilihan rakan sebaya amat penting bagi membentuk maruah diri seseorang .

   Sahabat yang baik mampu mendorong kita kepada kebaikan . Sebagai seorang sahabat yang baik , sudah menjadi akauntabiliti kita untuk berusaha bersama-sama demi menjadi manusia yang berguna . Seorang sahabat yang baik akan sentiasa berada disisi kita . Mereka akan sentiasa membantu kita dalam pelbagai masalah . Tamsilnya , jika kita menghadapi kemurungan , sudah tentu sahabat yang sentiasa berada disisi kita akan membantu kita untuk menghilangkan rasa kekecewaan dalam diri kita . 

    Sebagaimana yang kita ketahui , sahabat yang baik memainkan peranan yang penting dalam membentuk peribadi seseorang . Biar kita lihat , jika kita tersalah memilih kawan , sudah semestinya hidup kita akan berada dalam kegelapan . Perkara ini boleh menjurus kepada gejala yang tidak bermoral seperti seks bebas , vandelisme , lumba haram , dan sebagainya . Dengan realiti ini dapat kita katakan bahawa sahabat yang baik dari segi akhlaknya mampu menjadikan kita seorang yang bermoral dan berakhlak mulia .

    Lanjutan daripada huraian diatas , sahabat yang baik dan boleh dijadikan contoh adalah sahabat yang rajin berusaha daan gigih menelaah ilmu . Dengan adanya rakan seperti ini , kita mampu untuk belajar secara berkumpulan . Suasana pembelajaran kita akan menjadi lebih seronok jika hendak dibandingkan dengan belajar seorang diri dirumah . Kita tidak perlulah malu untuk bertanyakan sesuatu . Persis kata cendikiawan , malu bertanya , sesat jalan . Dengan suasana pembelajaran seperti ini , kita mampu untuk meluaskan ilmu pengetahuan kita . Sebagai contoh , jika kita tidak memahami bagaimana cara untuk menyelesaikan permasalahan serentak dalam subjek matematik , sudah pasti ada yang lebih arif untuk membantu kita .

    Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang memuji-muji , tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu . Seperti yang kita lihat diatas , sahabat yang baik mampu membetulkan kesalahan yang kita pernah lakukan . Yakni dengan memberi nasihat tanpa mengharapkan sebarang pembalasan . Saidina Ali pernah berkata , siapa yang banyak bicara , maka banyaklah salahnya , siapa yang banyak salahnya , maka hilanglanglah harga dirinyi , siapa yang hilang harga dirinya , bererti dia tidak warak , sedangkan orang yang tidak warak itu , bererti hatinya mati . 

    Akhirulkalam , jika kita ingin menjadi seorang yang berguna , maka pilihlah sahabat yang baik dari segi akhlaknya , adabnya , serta budi pekertinya supaya kita tidak terjerumus ke lembah durjana . Dengan hadirnya sahabat yang baik didalam diri kita , maka terselamatlah hidup kita dari masalah sosial .

Tuesday, 8 November 2011

#39

Begitu sepinya hidupku tanpa kehadiran dirimu disisiku .
Begitu gelapnya hidupku tanpa cahaya yang menerangi diriku yang diterangi oleh dirimu .
Dan begitu sedihnya hidupku tanpa kebahagiaan dirimu .
Rasa keseorangan pabila tidak bersamamu .


Setiap masa ku merindui dirimu .
Setiap masa ku doakan kebahagiaan dirimu .
Setiap masa ku berharap kepadamu .
Dan setiap masa jugalah ku menunggu dirimu .

Tanpa kehadiran dirimu dalam hidup ku , aku tidak mengenal erti dunia .
Tanpa kehadiran dirimu dalam hidup ku , aku tidak mengenal erti kasih sayang .
Dan tanpa kehadiran dirimu dalam hidup ku jugalah , aku tidak mengenal erti PERSAHABATAN .


Setelah kau hadir dalam diriku ,
Akhirnya aku berjaya keluar dari kepompong kegelapan .
Bebas terbang seperti rama-rama yang cantik .
Bebas terbang kesana-sini 

Sekarang , aku sedar bahawa aku tidak bersendirian .
Sekarang , aku sedar kau bersama diriku .
Dan sekarang juga , aku sedarbahawa kau yang terbaik dalam hidupku .

Terima kasih kawan .
Betapa dalamnya sayangku terhadap dirimu .
Betapa dalamnya kasihku terhadap dirimu .


Kawan .
Kau adalah HADIAH yang terbaik yang pernah aku terima .
Kau adalah PENERANG dalam kehidupanku .
Kau adalah KEGEMBIRAAN dalam kesedihanku .

Terima kasih SAHABAT .
Terima kasih .

Sejujurnya , aku menangis apabila menaip entri ini .
 Aku sayang kau semua .